Hunden skall kunna koncentrera sig på den uppgift den har blivit satt till att lösa. Den skall inte låta sig distraheras av att det finns andra hundar i närheten eller av andra jägare vid sidan om, oavsett om dessa pratar med varandra.
När den tränade och effektiva eftersökshunden arbetar på spåret, kan man ofta få uppfattningen att den är både blind och döv . Hunden varken ser eller hör den fågel som eventuellt flyger upp vid sidan av den. Hunden är helt koncentrerad på det spår den arbetar med och på den information den får via luktsinnet.
En hund som är nervös eller nedtryckt är alltid mycket beroende av sin förare och därför mycket osjälvständig. Den blir lätt skrämd om det sker något oväntat utmed spåret.
Hunden kan inte koncentrera sig och lämpar sig inte till det krävande arbete som eftersöksarbetet är.
Spårviljan och spårglädjen är en förutsättning för att hunden skall kunna lösa sin uppgift, även under svåra vittringsförhållanden.
En hund som har spårvilja är alltid glad, när den startar ett eftersök. Hunden skall vara säker på det spår den har blivit anvisad. Det kräver också spårvilja.
En hund som blint angriper t ex en påskjuten älg eller ett vildsvin är inte modig. DEN ÄR DUM !! En sådan hund bör inte användas till eftersöksarbetet, eftersom den har alla möjligheter att skadas. Det kräver mod och beslutsamhet av hunden varje gång den kommer fram till ett påskjutet vilt. Den skall snabbt besluta sig för, om den skall ställa det påskjutna viltet, eller om den skall fånga det.
Det är enligt min mening en fördel om hunden ställer det påskjutna viltet. Hundföraren skall ju under alla omständigheter fram till viltet, antingen det är dött eller ej.
Om hunden fångar det, riskerar den att komma till skada. Det är också ansträngande för hunden att fånga skadat vilt, vilket kan påverka den negativt, om det blir fler eftersök samma dag.
Vi har konstaterat att hunden har de nödvändiga egenskaperna. Vi skall nu titta på vilket material som skall användas, för att kunna börja träningen.
Halsbandet skall vara av läder och mellan 3,5 och 5 cm brett. Det skall spännas omkring hundens hals så att det sitter tätt, men inte hindrar luftvägarna. Spårselen skall vara anpassad till hundens storlek.
Eftersöksremmen/linan skall vara mellan 6 och 10 m lång. 10 m är att föredra, eftersom det ger hunden större rörelsefrihet under eftersöket. Remmen skall vara försedd med en karbinhake för fastsättning i halsbandet/spårselen. Det är viktigt att lädret till halsband och rem är av god kvalitet, dels för att utrustningen skall hålla länge och dels för att priset för bra kvalitet inte är mycket högre än för dålig.
Till förvaring av blod användes plastflaskor, som tål förvaring i frysbox. Det enda krav, som ställs på flaskorna, är att de inte avger lukt till blodet.
För utläggning av spåret används en plastflaska med en tunn pip, så att blod med lätt tryck både kan sprutas och droppas ut på marken. Då det normalt används 0,33 l blod per spår, är det bra om utläggningsflaskan rymmer minst denna mängd.
För utmärkning av spåret kan du använda flera olika former av markeringar. Man kan exempelvis ställa upp nedfallna grenar mot trädstammar längs spåret, fast det kräver att du väl känner till skogen och är van att vistas i området.
Tillförlitligare är då användningen av toalettpapper eller färgade klädnypor, som hängs upp på grenar längs spåret. Denna markeringsmetod är lättare att hålla ögonen på, om man inte är skogsvan. Glöm inte att ta bort markeringarna, när hunden löst sin spåruppgift.
Här kan du använda ett uppstoppat djur ( rådjur), ett skinn eller en klöv från ett klövbärande vilt.
Det är en fördel att använda ett uppstoppat djur, eftersom hunden vänjer sig vid att det skall ligga vilt vid spårets slutmål.
Här användes blod från allt klövvilt. I Danmark nyttjas oftast oxblod till träning och blod från rådjur eller hjort till prov. Använd ALDRIG SVINBLOD.
De första spåren bör inte vara för långa – högst 100 m – och utan vinkel. Använd 1 flaska (0,33 l) blod till alla spåren i början.
Efterhand görs spåren längre och med vinklar och uppehåll. Uppehåll (inget blod på spåret, max 10 m) läggs in utmed spåret. Allt eftersom träningen framskrider, upptäcker du att det inte är mängden av blod som är avgörande för om hunden når fram till spårslutet, utan att det är längden på spåret, som är av avgörande betydelse. Hunden kan helt enkelt inte behålla koncentrationen hur lång tid som helst.
Eftersök kräver träning för att bli effektiv. MYCKET TRÄNING. Det är en stor tillfredsställelse att uppnå ett positivt resultat efter kanske 2 eller 3 km spårarbete. PROVA PÅ, det är värt besväret.
Sörj alltid för att hunden rastas ordentlig, innan den blir satt på spåret.
SÄG INGET!
Kom alltid ihåg att eftersöksarbetet är ett samarbete mellan hund och förare. Båda skall ha stor tillit till varandra.
Därför skall du lita på din hund, när du är ute på eftersök. Annars uppnår du inte målet att hitta allt det du borde finna.
Hunden blir bättre för var gång den har haft ett positivt eftersök, därför skall du göra ditt bästa för att varje eftersöksuppgift slutar positivt.
Jag hoppas detta skall entusiasmera er och att ni vill arbete vidare med eftersöksarbetet! Det arbete som ett tränat och dokumenterat välutbildat eftersöksekipage utför, betonas allt tydligare i jaktlagen. Bestämmelserna där, vad avser tillgång till utbildad eftersökshund, har under senare tid skärpts och det finns anledning att tro att kraven blir ännu strängare framöver.